opeenrij

Hoe kies ik een smaak & sterkte ?

Die e-liquids kunnen je wel smaken. Ja, smaken, maar hoe kies je juist een goede smaak?

Elektrische sensaties

Er is een breed scala aan smaken verkrijgbaar in bijna alle e-liquidwinkels. Voor een elektrische roker is dit dan ook geweldig. Die keuze uit smaaksensaties zou zelfs kunnen resulteren in een verslaving! Ja, je kan jouw fantasie alvast enkele overuurtjes laten presteren. Zeker als je weet dat aardbei, bubblegum, chocolade en energiedrankjes behoren tot het aanbod. 

 

Maar de meest populaire smaakjes? Dat zijn natuurlijk de smaken die de roker het meeste aan tabak doen denken. Wist je trouwens dat traditionele rokers dikwijls overschakelen naar e-sigaretten om hun tabakverslaving de kiem in te smoren? Geleidelijk aan verminderen ze de hoeveelheid nicotine in de gekozen e-liquids.

Nicotine indeling

Neem nu inderdaad die sterkte van de nicotine in de vloeistof. Toch wel een belangrijke keuze. En uiteraard weet je liever wat je rookt. Weet dat alles simpelweg afhangt van welke voorkeur je geniet. Maar gelukkig bestaat er een indeling op basis van nicotine:

Om te vergelijken. In de meeste sigaretmerken en half zware shag zit een nicotinegehalte van 8 MG. In de meeste merken zware shag zit 13 MG nicotine.

18 MG nicotine: E-liquids met dit nicotinepercentage zijn de zwaarste. Je kan deze sterkte vergelijken met het roken van zeer zware shag of het roken van een sigaar. Deze sterktes worden meestal geprefereerd door de zware rokers.

12 MG nicotine: Een e-vloeistof die 12 miligram nicotine bevat, is best vergelijkbaar met een zware sigaret. Het typische ‘nicotinegevoel’ zal je dus zeker hebben. De meerderheid van overstappers van de ”zware shag rokers” heeft deze sterkte. Stap je dus over van roken naar dampen en rook je zware shag, dan is dit de beste instap optie. Omdat er iets meer nicotine in zit dan in de reguliere sigaret, zal de behoefte aan een ”normale” sigaret sterk en snel verminderen.

6 mg nicotine: Een e-vloeistof die 6 miligram nicotine bevat, is best vergelijkbaar met een lichte sigaret. Het typische ‘nicotinegevoel’ zal je dus zeker hebben. De meerderheid van overstappers van de ”sigaret rokers” heeft deze sterkte. Stap je dus over van roken naar dampen en rook je sigaretten, dan is dit de beste instap optie. Omdat er iets minder nicotine in zit dan in de reguliere sigaret, zal de behoefte aan een ”normale” sigaret nog een beetje aanwezig zijn in het begin. Echter past je lichaam zich snel aan. 

0 MG nicotine: Inderdaad, e-liquids met dergelijke percentages zijn helemaal vrij van nicotine.

En jij? Welke smaak zou jij of ga jij kiezen? Fruitig met veel pit, of pittig met weinig fruit? Of laat jij je liever verrassen?

PV/VG waarden: Wat betekenen ze?

PG en VG

Misschien rookt u nu nog, en wilt u voordat u begint met dampen weten wat er precies geïnhaleerd wordt? Of misschien bent u al een damper en bent u nu nieuwsgierig naar wat er nou eigenlijk in de liquid zit? Hoe dan ook, u krijgt nu alles te horen! Leest u even mee?

Wat zit er in e-liquid?

De meeste e-liquids hebben 4 ingrediënten: Propylene glycol (Propyleenglycol) en/of vegetable glycerin (plantaardige glycerine) basis, nicotine (optioneel), (soms) gedestilleerd water (om de vloeistof te verdunnen) en aroma.

Fruitsmaken

De basis houdt de nicotine en het aroma (smaak) vast in een suspensie, zodat de e-sigaret damp kan creëren. Een suspensie is een vloeistof met onoplosbare deeltjes.

Komen PG en VG vaker voor?

Propyleenglycol en plantaardige glycerine zijn stoffen die al een tijdje worden gebruikt; niet alleen in e-liquid dus! Sinds 1950 wordt propylene glycol gebruikt in verstuivers voor astma en COPD patiënten. Dit is dan ook de basis die zorgt dat het medicijn dampbaar wordt gemaakt. Het is eigenlijk een neutrale stof die geneesmiddelen kan bevatten, maar dus ook smaakstoffen voor e-liquid. PG kookt bij 188 °C en mag in lage concentraties in voeding worden gebruikt. Het zit bijvoorbeeld in verschillende soorten voedsel, persoonlijke verzorgingsproducten, zeep, shampoo, frisdrank, lotion, tandpasta en zelfs ketchup. Ook VG wordt in sommige verstuivers gebruikt voor astma patiënten. VG kookt alleen pas vanaf 290 °C en dit is een dikkere vloeistof. Het komt standaard zelfs in lage concentraties voor in het menselijk lichaam, bijvoorbeeld in bloed. Tevens komt er onder normale omstandigheden zelfs 2 tot 10 gram VG in wijn voor.

PG e-liquid:

Laten we als eerste PG behandelen, omdat deze het meest populair is van de twee stoffen. Dit komt omdat Propylene glycol een waterachtige, dunne dichtheid heeft. PG e-liquid is dunner dan VG en daardoor makkelijker te absorberen door de coil in uw verdamper.  Hoge PG kan zorgen voor een droge keel en mond, dus het is verstandig om meer water te drinken als u dampt.

Het nadeel aan Propylene glycol is dat een heel klein aantal mensen hier allergisch voor kan zijn. Het kan zorgen voor uitslag op de huid en een tintelig gevoel in de keel. Als één van deze dingen wordt ervaren, is het handig om naar een hogere VG basis e-liquid te gaan, bijvoorbeeld boven de 80% VG. Vaak zijn de allergische reacties niet heel heftig. Als iemand namelijk erg allergisch is voor PG wist die persoon dit waarschijnlijk al, het zit namelijk in veel producten, zoals eerder vermeld.

VG e-liquid:

Vegetable glycerin is een dikkere substantie vergeleken met Propylene glycol. Er zijn ook meer smaakstoffen nodig bij hogere VG e-liquids. PG kan gebruikers een droge mond geven en VG niet, maar sommige gebruikers die veel VG dampen zeggen dat ze meer slijm opbouw hebben als ze VG gebaseerde e-liquid dampen. Tevens krijg je van VG veel meer damp en minder throat hit. Een throat hit is een term uit het Engels waarmee het gevoel in de keel wordt aangegeven als de damp geïnhaleerd wordt. De throat hit is een belangrijk aspect van het dampen en wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid nicotine in de e-liquid (vloeistof) en de hoeveelheid PG. In het Nederlands wordt ook wel de term “gier” gebruikt.

Welke moet ik kiezen? PG of VG gebaseerde e-liquid?

Dit is helemaal aan uzelf. Sommige mensen houden van een throat hit en hebben dus vaker PG-gebaseerde e-liquids en hogere nicotinegehaltes, maar de ander wilt niets in de keel voelen en gebruikt daarom e-liquids met een hoog VG gehalte. Het is helemaal persoonlijk.

  Throat hit Allergieën Dampproductie Dichtheid Smaak
PG e-liquid Meer throat hit Uitslag Minder damp Dun Meer smaak
VG e-liquid Minder tot geen throat hit Meer slijmopbouw Meer damp Dik Minder smaak

 

Is PG en VG met elkaar vermengbaar?

Jazeker! Er zijn heel veel gemixte e-liquids, bij een 50VG/50PG e-liquid is er bijvoorbeeld een beetje throat hit, redelijk veel damp, veel smaak etc. Bij een 80VG/20PG e-liquid is er echter een heel klein beetje tot geen throat hit, veel damp en de smaak is afhankelijk van de hoeveelheid aroma. Maar dit is alleen bij 0mg nicotine, als u een 100 % VG liquid dampt met 18mg nicotine krijgt u bijna gegarandeerd een throat hit.

Voedsel smaakstoffen en E-liquid smaakstoffen

Voedsel smaakstoffen worden veel gebruikt en smaken vaak fantastisch, dus waarom kunt u die niet in uw e-liquid of base doen? Dit is omdat veel smaakstoffen voor voedsel gebaseerd zijn op olie, en olie lost uiteraard niet op in water, maar ook niet in een PG en/of VG base. Wat er dus gebeurt als u smaakstoffen gebaseerd op olie gaat mengen met uw e-liquid, is dat de PG en/of VG base de smaakstoffen niet goed opnemen. En dat niet alleen; het is ook enorm slecht voor uw gezondheid! Deze op olie gebaseerde smaakstoffen worden niet geabsorbeerd door de longen en zullen daar langzaam een laagje gaan vormen. Hierdoor kunt u dus weer een soort rokershoest ontwikkelen, en op den duur zelfs serieuze gezondheidsproblemen. De smaakstoffen die in e-liquid gebruikt worden zijn wateroplosbaar en bevatten geen olie, hierdoor wordt de smaak goed opgenomen in de PG en/of VG base en ontstaat er geen schadelijk laagje olie in uw longen.

Kan elke vloeistof in elke tank?

Nee, dit is helaas niet het geval. Niet elke tank is ontworpen voor dikkere vloeistoffen, dit zijn dus, zoals u hierboven heeft gelezen, altijd vloeistoffen met een hoog VG gehalte. Vloeistoffen met meer dan 80 % VG kunnen de coil verstoppen. 

Twijfelt u over welke e-liquid in uw tank kan? Neem dan voor aanschaf gerust contact op met onze klantenservice

Wij werken bij DeVaper Eliquid met een enorm actieve klantenservice. U kunt ons bellen op 0320-750652, whatsappen op 06-1033554, live chatten via de website of u kunt lansgkomen in onze winkel aan de Snijdersstraat 14 te Lelystad. Hier zult u onder het genot  van een kosteloze cappucino of thee worden geholpen door onze specialisten. Zij staan u graag te woord en zijn er voor u!

Aarzel niet, wij zijn er om u te helpen!